שמן קנולה ומוצרים המכילים ליפתית – לעניין קטניות

שאלה

האם צריך להקפיד כחלק ממנהג הקטניות גם על הימנעות משימוש בשמן קנולה ואכילת מוצרים עליהם מצוין “מכיל לפתית”?

תשובה

הלפתית ממנה מפיקים את שמן הקנולה אינה קטנית, לא מבחינה בוטנית ולא מבחינה. מבחינה בוטנית היא בסך הכל קוץ, אשר פריו שבצע שחור אינו ראוי כלל לאכילה. רק לאחר הרתחה בחום גבוה מאד ניתן להפיק ממנו שמן, כאשר בדרך הוא בטל מצורתו הראשונה לחלוטין. גם חמץ שעובר תהליך כזה אינו נחשב עוד לחמץ ובוטל  לגמרי מצורתו הראשונה. מה גם שבתהליך הפקת השמן מקפידים שלא יתערב עם מים, ומה אם קמח שלא נתערבו בו מים מותר לאכילה בפסח (כפי שאנו אוכלים מצה העשויה מקח ומים בלא תפיחה) כל שכן קטנית שלא נתערב בה מים, שלא יכול להיות שדינה חמור מדין הקמח.

נוסף על כך, לו יהי והלפתית הייתה קטנית, הלא היא לא הייתה בשעת הגזירה, וכתבו חלק מן הפוסקים שאין גוזרים גזירת קטניות על דברים שלא היו בשעת הגזירה, כפי שכותב הגר”מ פיינשטיין זצ”ל על הבוטנים. במיוחד הדבר אמור לגבי ה”מכיל לפתית” שהחל להיות נפוץ רק בשנים האחרונים.

לכן אין טעם להחמיר בשימוש בשמן קנולה ובאכילת מוצרים המכילים לפתית.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לשיח?
אשמח לקבל את תגובתך!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.